• search

  • archives

  • monthly archive

  • weibo

  • douban

讓我們叫政府汗顏

01. 「唔該,呢度係咪聖雅各福群會眾膳坊?我想捐咗我果六千蚊出嚟。可唔可以指定係買奶粉用?係呀,出面搶奶粉搶到有錢都冇貨,都唔知d低下階層點算。」

02. 「我每個月捐開 $120 比奧比斯,自動過數果隻呢。六千蚊,即係五十個月!咁我不如加碼啦個捐款。」

03. 「上次睇陳惜姿個專欄,佢話有間鮮魚行小學,有人捐一萬蚊比佢地,個校長分成二百份,每個值得獎勵既學生分$50,有個小朋友好生性呀,屋企窮,佢用果$50買生油比屋企,睇到我眼濕濕!我諗住搵埋d朋友商量吓,一齊夾埋用果六千蚊,睇吓有咩幫到果度既學生同家長。」

04. 「朋友話,車!六千蚊,私人樓一尺都買唔到,我即刻忍唔住話,你知唔知到2010年香港仲有十萬人住緊籠屋?!有老有嫩,人地點算?咁我叮一聲,上網搵到有個機構專係幫籠屋居民,等我做多d資料搜集,再聯絡吓佢地六千蚊可以幫到乜。」

05. 「你唔稀罕啫!好多人一個月都搵唔到六千蚊人工呀。屋企個外傭姐姐夠係啦!諗吓身邊有咩人係搵好少錢,諗吓佢地需要乜嘢,買來送比佢地囉!」

回水6k,全城瘋狂之中,耳聞目睹不少良心之聲
當一個政府比它的人民無良無知,我們仍然可以靠自己的力量,作出微小的改變--從來不看輕一點一滴的誠意和奉獻,就算你不捨得六千蚊全部拿出來,三千也好,六百也行。我們就是要用行動告訴政府,我們在乎。
我們不想看見貧富懸殊,我們不想老弱無依,我們痛恨香港長期堅尼系數世界第一……無論你在乎的是什麼,用你那六千蚊,豪邁地,爽快地,大佢!

14 Comments  »

  1. avan3462 says:

    “有間鮮魚行小學,有人捐一萬蚊比佢地,個校長分成二十份,每個值得獎勵既學生分$50″

    點計出黎 -_-

  2. 圓形 says:

    說得太對了!你這篇文章在我的面書中已被分享多次,香港仍有不少人有良心的!用自己的微小力量去作出改變,互勉!

  3. says:

    謝謝指正!已改錯處。

    圓形,感謝你來這裡,感謝你的正面能量!

  4. says:

    仲有九千俾校長食餐好丫ma~

  5. says:

    渝,我已說是我寫錯了。凡牽涉別人操守道德的,不宜亂開玩笑吧。
    對不起,我還是收起你的留言好了。

  6. Ebenezer says:

    只靠捐獻,其實是解決不了根本的貧窮問題,真正可長遠地幫到有需要的人,是要有政策配合,是為政者之責任。

    還好,今次財爺透過一個爛得不能再爛的預算案,喚起了香港人更知道香港正有甚麼需要與不足,曲線地都算做了點好事。

  7. 潘字頭 says:

    I am glad to read and share this message. Thanks so much Chor :)

  8. Lapota says:

    這兩個年,一直失業… 有做過工作,但只做咗三個月。本身沒有申請過任何緩助,這六千真的可以幫我解困。
    希望到派糖嘅時候,已搵到工作,到時可以用糖幫到有需要嘅一群。

  9. says:

    Ebenezer, 同意。捐款呼籲只是回應財政預算案缺乏扶貧措施之舉。

    潘字頭!!! 久違了! 感謝你啊。

    Lapota, 我完全明白, 這兩年來我也是散工王罷了。很欣賞你有那樣的善念, 祝你盡早找到工作, 重新踏上軌道!

  10. 亞占 says:

    令我感動的文章!

  11. Teresa says:

    Agree, touching!

  12. 千面女郎 says:

    簡直說進我心裡去! 這樣的政府, 除了可恥, 還是可恥!

    我也要寫一篇跟妳相呼應, 叫身邊朋友也加入行列, 請問可以轉載這篇文章嗎?

  13. says:

    亞占, teresa 和千面女郎, 謝謝你們, 讓我們一起實踐, 小小的理想!

    千面女郎, 歡迎轉載啊! 請附本文連結即可。謝謝你呢。

  14. go4321hk says:

    唔係政府話要派錢嫁, 係d議員建議, 政府同議員都係”一擔擔”。

Trackbacks/Pingbacks

    1. My Life as Open Source » Blog Archive » 派錢2.0
    2. 用六千元改變貧富懸殊的困局 « 愛。世。人

    RSS feed for comments on this post, TrackBack URI

    Leave a Comment